Swingclose RAAKt!

Zaterdag 3 november, 20:00 uur, theater “De Lieve Vrouw”.

Improviseren: zonder vooraf gaande aanwijzingen iets creëren, bijvoorbeeld muziek, dans, theater of film. Zing dus maar raak! Dat is precies wat “Swing Close” die avond gedaan heeft. Toepasselijkerwijs was dat ook de titel van het programma: RAAK! Een programma waarin niet alleen loepzuiver gezongen muzikale hits voorbij kwamen, maar ook een zeer geslaagde cross-over gevonden werd naar het improvisatietoneel. “Swing Close” ontmoette de “Improducenten” en uit die ontmoeting ontsproot iets dat met recht een theatergebeurtenis mag heten: mooie plaatjes, aangenaam geluid, uitgebalanceerde beliching, passie, misschien zelfs wel “pizzazz”.

De zaallichten doven, Ruben begint te beatboxen, sopranen, tenoren en alten komen op en raken direct de juiste toon voor de begeleiding van “Alles is liefde”. Energie, snelheid en gevoel, niet in de laatste plaats voor humor: “Creole Love Call”, gevolgd door het laid back “New York State of Mind” en relativering: de “Hurt” van “Swing Close” vormt de opmaat voor “Het spijt me” van de “Improvisanten”. En trouwens: hoe bouwt een timmerman een “Fine Brown Frame”?

Na de pauze raakte iedereen een beetje in verwarring, want wat doet die metronoom daar? Dat raakt toch kant noch wal? Maar beginnend vanuit een simpel bas-doo-wopje groeide een magistrale klopvaste big-band rock-n-roll achtige begintune voor het hoorspel “RAAK!”, aflevering 73, waarbij onze vocalgroup de geluidseffecten verzorgde. De “Improvisanten” waren op hun best bij een tweetal geïmproviseerde interactieve scetches, gevolgd door de close harmony klassieker: “A house is not a Home”, door “Swing Close” weer eens glanzend opgepoetst en voorzien van een prachtig saxofoonintermezzo en dito altsolo. Na het slotnummer “Satin Doll” volgde een donderende ovatie en vroeg het publiek om toegiften. Dat werden de heren “Blue Sky” en “Bojangles”.
Het was een heerlijke happening. Met dank aan: Bløf, Comedian Harmonists, Frank Sinatra, Christina Aquilera, Marco Borsato, Anita Kerr, Vivaldi, en zeer vele anderen.

Improviseren. Daar zit het engelse woord “improve”, verbeteren, in. Dat is waar “Swing Close” voortdurend mee bezig is. “RAAK!” bewijst dat eens te meer! Het was een schot in de roos: 180!!!

P.S.: even tussen ons, mocht u het nou gemist hebben, op zondag 11 november a.s. om 15:30 kunt u het ook meemaken, maar dan in “De Icoon” Leeghwater 1-3, 3825 MR Amersfoort.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.