Without a Song

Op 29 november aanstaande bestaat de Vocal Group Amersfoort 25-jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt een jubileumconcert in de theaterzaal van het cultureel centrum “de Flint”in Amersfoort georganiseerd.

Dit jubileumconcert zal worden opgeluisterd door “Just Us” , een uit 14 personen bestaande veelzijdige close harmonygroep uit Veldhoven. Zij brengen op een ongedwongen, doch zeer professionele, wijze bij voorkeur a capella muziek ten gehore.

Deze groep won bovendien als eerste de “Bert Eerden Trofee” op het Vocal Group Festival in Amersfoort in 1994.

“Dekoor” uit Utrecht, de tweede gast op dit concert, is een sprankelende 28-persoonsformatie, bekend van diverse optredens, zowel op radio en televisie als op diverse festivals. Ook zij deden mee aan het Vocal Group Festival èn wonnen met glans het Nederlands Korenfestival. Deze groep staat net als “Just Us” garant voor entertainment op hoog niveau.

Als jubilaris zal ook de Vocal Group Amersfoort acte de présence geven en het Amersfoortse publiek laten beleven wat zij na 25 jaar zingen onder de bezielende leiding van Bert Eerden bereikt heeft.

Het was Bert Eerden die  25 jaar geleden het initiatief nam om ook  in Amersfoort een koor op te richten dat in close harmony-stijl populaire muziek zou gaan zingen. Dit koor groeide uit tot de Vocal Group Amersfoort: tegenwoordig een ensemble van rond de 25 enthousiaste zangers en zangeressen met als vaste begeleiders het combo onder leiding van Koos Huurdeman, en met Antoine van Roemburg als “eigen” choreograaf. De V.G.A. streeft naar een hoog zang-en showniveau met repertoire variërend van “Ain’t Misbehavin’”, “Java Jive” en “Cabaret” tot “Puttin’ on the Ritz” en“Bohemian Rhapsody”, terwijl ook “Ain boer wil noar zien noaber tou” en het Tsjechische “Tanzuj”  niet worden geschuwd.

Overigens verrichtten Bert Eerden en de Vocal Group 25 jaar geleden pionierswerk, want, hoewel er reeds vele koren en zangverenigingen waren, het close-harmony zingen werd in Nederland nog nauwelijks beoefend. In Engelssprekende landen bestaat het echter reeds vanaf de dertiger jaren, denk aan groepen als “The inkspots of “The Golden Gate Quartet”. De meeste Nederlandse close harmonygroepen richten zich dan ook op Angelsaksische voorbeelden, zoals in het klassieke genre de Engelse “Kings Singers” of het Amerikaanse “Chanticleer”, in het meer jazzy genre onder meer de “Swingle Singers” of de “Manhattan Transfer”, of in de popmuziek groepen als “The Nylons”, “Flying Pickets” en “Voce” . Ook de V.G.A. heeft voornamelijk Engelstalige nummers op het repertoire staan, maar streeft daarbij naar een eigen geluid.

Een goede dwarsdoorsnee van het repertoire van 25 jaar Vocal Group valt te beluisteren op de CD “Without a Song” die ter gelegenheid van het jubileum in april 1998 werd opgenomen in de Mirasound Studio in Hilversum. Deze CD is te koop bij  muziekhandel van de Heuvel aan de Arnhemse straat, bij  de winkel van de Waterlijn in de Krommestraat en bij de VVV aan het stationsplein, alle in Amersfoort. De CD zal op 29 november trouwens ook in “de Flint’ te koop zijn.

Op het concert van 29 november zal de Vocal Group Amersfoort de favoriete nummers haar repertoire ten gehore brengen. En omdat de Vocal Group steeds meer show-elementen in haar optredens stopt, zal er op het toneel ook het nodige te zien zijn.

Met dit concert neemt de Vocal Group tevens afscheid van Bert Eerden als haar muzikaal leider. Na het concert is er in de foyer van “de Flint” gelegenheid om Bert Eerden de hand te drukken en hem succes te wensen bij  de nieuwe muzikale uitdagingen die hij ongetwijfeld zal aangaan.

De Vocal Group zal de toekomst tegemoet treden onder de leiding van haar nieuwe dirigent Martin van Opstal.

Het concert zal plaatsvinden op zondag 29 november 1998 om 14.30, in de theaterzaal van cultureel centrum “De Flint”, Coninckstraat 60 in Amersfoort.

Kaarten á fl 25,- zijn te koop bij de VVV, of te bestellen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.