Nieuw in Amersfoort: close harmony
In Amersfoort bestond van oudsher een rijke schakering aan traditionele mannen-, vrouwen- en kerkkoren. Daar kwam in 1973 een genre bij. Bert Eerden en een groep enthousiaste zangers en zangeressen introduceerden met de “Vocal Group Amersfoort” een nieuw fenomeen : het close-harmony zingen.
Van Vocal Group Amersfoort naar Swing Close
De groep heeft zich regelmatig verjongd. 24 leden, bleek ideaal, verdeeld over 8 stemgroepen. En ook het repertoire, de aankleding, en niet te vergeten de directie waren niet statisch. In 1998 gaf Bert Eerden het dirigeerstokje over aan Martin van Opstal, die op zijn beurt weer plaats heeft gemaakt voor Ruben van Keken. De naam werd in 1998 gewijzigd in VGA Swing Close. Dat werd in september 2006: Swing Close. Want dat is de stijl en de sfeer van de groep.
Lichte muziek
Vanaf het begin legde de “Vocal Group Amersfoort” zich toe op de lichte muziek; van musicalsongs tot experimentele close harmony arrangementen, en van Engelstalige main-stream jazz tot Groningse volksliedjes. Daar kwamen Afrikaanse liederen, Latijns-Amerikaanse hits en hedendaagse Nederlandse popsong-bewerkingen bij. Ook het theatrale aspect werd belangrijker; muziek is per slot van rekening niet alleen om naar te luisteren maar ook om naar te kijken.
Optredens
De Vocal Group trad op in de regio Amersfoort en bij evenementen, muziekfestivals, intercityconcerten in het land. Uit persoonlijke contacten vloeiden zelfs buitenlandse concertreizen voort. Zodoende stond de VGA “Swing Close” op de meest uiteenlopende plekken: op de rondvaartboot van de Amersfoortse Waterlijn, in grote en kleine Nederlandse en buitenlandse theaters, wij houden van diversiteit!
Eigen stijl
Onder Martin van Opstal legde Swing Close zich meer en meer toe op het perfectioneren van de klank en dynamiek. In de vernieuwde stijl werd onder andere deelgenomen aan Jazz in Amersfoort, Keistadfeesten, Havikconcerten en een aantal meer besloten concerten. In Martin had de groep niet alleen een dirigent maar ook een arrangeur met een herkenbare eigen stijl. Na 10 jaar vond Martin het tijd om een andere richting op te gaan en besloot hij te stoppen met Swing Close.
Muzikale groei
In die tien jaar is Swing Close muzikaal flink gegroeid en toe aan een nieuwe uitdaging. Pianist Ruben van Keken bleek de aangewezen persoon om die te bieden. Ruben is dus zowel pianist als dirigent. Daarbij blijkt hij een begenadigd arrangeur te zijn, de arrangementen op Mr. Bojangles, Stranger in Moscow, Baba Yetu, Everything en vele andere zijn van zijn hand! Met Ruben is Swing Close opnieuw een frisse jonge weg opgegaan en zingt nu ook Popsongs.
45 jaar jong: klaar voor toekomst!
Het koor heeft ondertussen zijn 45-jarige bestaan gevierd, en is meer dan ooit klaar voor de toekomst. Onze wens? Dat de komende tien jaar net zulke mooie momenten mogen kennen als de afgelopen jaren.