35 jaar (VGA) Swing Close

31 oktober 2008
Swing Close werd in 1973 door Bert Eerden en een groep enthousiaste zangers en zangeressen opgericht als “Vocal Group Amersfoort”. De groep introduceerde in Amersfoort en omstreken een nieuw fenomeen: het close-harmony zingen. In Amersfoort bestond een rijke schakering aan traditionele mannen-, vrouwen — en kerkkoren, maar de “Vocal Group Amersfoort” legde zich toe op de lichte muziek en op Close Harmony in het bijzonder.

Op 31 oktober a.s. viert Vocal Group Amersfoort Swing Close het 35 jarig bestaan met een feestelijk optreden in Theater de Lieve Vrouw. De VGA heeft in die 35 jaar veel voortgebracht aan muzikale activiteiten zoals vele concerten, en de festivals “The Best of Close Harmony” en “Koren onder de Toren” . Uit de VGA zijn de drie groepen ontstaan Swing Close, Still Close en GeweldiGeNoten die op dit jubileum gezamenlijk optreden.

VGA Swing Close staat sinds 1998 onder leiding van Martin van Opstal is de voortzetting van de oorspronkelijke Vocal Group. In de loop van de tijd varieerde het ledental tussen de twintig en dertig waarbij er regelmatig verjonging plaatsvond. Deze vernieuwing betrof niet alleen de bezetting maar ook het repertoire en de aankleding. Grote variaties van Engelstalig, Latin, Afrikaans en Nederlands repertoire, maar altijd gericht op enthousiasme en beleving. Het is de extraverte, open en gezellige manier van musiceren die de groep nastreeft waarmee zij het publiek alleen al door haar warmte en enthousiasme een leuke avond bezorgt.

Bij de optredens van Swing Close is er altijd variatie van a-capella nummers en nummers met begeleiding ; Ruben van Keken is sinds 2006 de vaste pianist die zich ook toelegt op het maken van arrangementen voor de groep.

Vanaf het 25-jarig jubileum staat de groep dus onder leiding van Martin van Opstal. Onder zijn leiding is “Swing Close” zich meer en meer gaan toeleggen op het perfectioneren van de klank en dynamiek In de vernieuwde stijl werd deelgenomen aan diverse Amersfoortse evenementen waaronder Jazz in Amersfoort, Keistadfeesten, en Havikconcerten .

Ook het theatrale aspect is belangrijker geworden; als men bij een optreden van Swing Close een klassieke kooropstelling met partituren in de hand ziet is er iets bijzonders vreemds aan de hand. Een aantal leden van de groep zorgt voor de enscenering en regie.

Dubbelkwartet GeweldiGeNoten is een ambitieus amateurkoor (2001) en beschikt over een breed repertoire in de lichte muziek. Ze zingen zowel Nederlands- als Engelstalig, van 4- tot 8-stemmig, zowel swing/ballads, a capella als met begeleiding (piano). Dirigent Mip van der Heide arrangeert en schrijft nummers voor hen en bestaande nummers worden ook voorzien van een eigen (Nederlandstalige) tekst. Eind 2006 vierden zij hun eerste lustrum met een eigen concert ‘Partymix’; dit programma hebben ze een aantal keren uitgevoerd. De leden van GeweldiGeNoten blijven streven naar verbetering, zowel muzikaal als qua uitstraling. Ze werken dan ook regelmatig met een regisseur. Het plezier in het samen zingen staat hoe dan ook bovenaan!

Still Close, is een groep van oud leden en fans die toch het samen zingen niet bleek te kunnen missen. Onder leiding van Bert Eerden, de oprichter en 25 jaar dirigent van de VGA, worden oude en nieuwe nummers ingestudeerd, waarbij “sfeer”op vele wijzen voorop staat.

Op het jubileumconcert zal een grote variatie van nummers uit de lichte muziek door de drie groepen worden gebracht; van Beatles tot Brigitte Kaandorp en van “Chorus Line” tot “Bij haar zijn”; reden genoeg om daar bij te zijn.

Swing Close, samen met Still Close en GeweldiGeNoten, vrijdag 31 oktober, Theater de Lieve Vrouw, aanvang 20.30 uur, 10 euro. Kaartverkoop via het theater (zie www.lievevrouw.nl).

Nieuwsbrief

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.