Samen zingen is heerlijk

Dori (alt)

Zingen: elk mens op de wereld doet het volgens mij, op de een of andere manier. Zingen is een soort levensbehoefte. Er zijn ook ontelbare spreekwoorden en gezegdes waarin ‘zingen’ voorkomt. Je zou voor de grap eens op het web moeten zoeken hoeveel er bestaan en hoeveel je er niet kent. Toch begrijp je meteen wat ze betekenen.

Wat is zingen?

“Zangkunst of zingen is het op muzikale wijze gebruiken van de stem. Dit doet men door woorden, of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken, volgens een bepaalde melodie.” ( Bron: Wikipedia ) 

 “Zingen wordt vaak de Moedertaal van alle mensen genoemd. Het is de meest natuurlijke en eenvoudige manier om onszelf uit te drukken. Men hoeft de taal van een zangstuk niet perse te kennen, om het gevoel van het stuk te begrijpen”  ( Bron: “Zangkunst” 2018)

Thuis zong iedereen

Dori, alt

Van kindsbeen af heb ik al gezongen, in ons gezin zong iedereen in huis: alle 3 jongens, alle 4 meisjes en ook mijn moeder zong veel en mooi en graag. We zaten niet op les of op een koor, behalve in het kerkkoor, maar we zongen gewoon samen: canons. We bedachten ook zelf allerlei tweede of derde stemmen en dat was niet altijd een zogenaamde ‘afwas tweede stem’.

Meerstemmig zingen

Omdat wij als kind altijd samen zongen, was dat heel gewoon voor mij, ik dacht dat iedereen dat kon. Later ontdek je dat het helemáál niet zo gewoon is om toon te kunnen houden en meerstemmig te kunnen zingen zonder in de war te raken. Ik zou me geen voorstelling kunnen maken hoe dat voelt, maar ik weet wel hoe rijk ik ben dat ik dat wel kan en hoe blij ik daarmee ben! Samen met één van mijn zussen ben ik gek genoeg de enige die nog steeds actief zingt, mijn zus zingt bij operagezelschap Frizare.

Ademhaling en geheugen

Zingen heeft mijn houding verbeterd, mijn ademhaling verbeterd (ook yoga helpt me daarbij). Het spreekt ook mijn geheugen aan en mijn creativteit. Dat laatste is nooit een heel sterk punt van mij geweest.

Ik heb nog een groot leerdoel: ik kan het verhaal en de intentie nog niet goed over het voetlicht brengen, daar wil ik graag in leren en aan werken.

Hoewel ik vroeger op school ooit wel heb geleerd om noten te lezen, kan ik het nu nog steeds niet. Dat is soms een nadeel bij Swing Close, gezien het repertoire. Maar mijn muzikale gevoel en vooral de oefenbestanden redden mij (haha)! Die oefenbestanden zijn onontbeerlijk.

Zingen geeft energie

Ik beleef ongelofelijk veel plezier aan zingen en in het bijzonder van het feit dat ik de alt-partijen mag zingen. Er is muzikaal ontzettend veel te beleven, het schuurt af en toe lekker, is belangrijk voor de totale kleur van de harmonie en dat vind ik een fijne uitdaging. Daaruit volgt ook dat samen zingen voor mij echt heerlijk is. Het kan me alles doen vergeten en geeft me energie terug.

Close harmony bij Swing Close

Ik blijk een echte liefhebber van close harmony te zijn dus ik kom bij Swing Close wel aan mijn trekken. Hopelijk kan ik het nog lang blijven doen bij Swing Close, wat ik een hele gezellige fijne groep vind. Als het mij niet meer goed afgaat in de toekomst, dan stap ik wellicht over naar een ander koor, want zingen wil ik wel blijven doen.

Lees ook de verhalen van andere Swing Close-ers

Reacties zijn gesloten.