Koor

Meteen al toen Swing Close werd opgericht (in 1973 door Bert Eerden en een groep enthousiaste zangers onder de naam “Vocal Group Amersfoort”) was het koor vernieuwend. Voor het eerst werd in Amersfoort en omstreken het fenomeen “close-harmony” zingen geïntroduceerd, waarbij het koor zich toelegde op de lichte muziek.

 

Van musicalsongs uit “Jesus Christ Superstar” tot experimentele close harmony arrangementen en van Engelstalige jazz tot “Ain boer wol noar zien noaber tou”: Swing Close ging en gaat niks uit de weg. Dat geldt overigens ook voor de locaties waar het koor al heeft gestaan. Zo werd er opgetreden in Beierse biertenten, op de rondvaartboot van de Waterlijn, bij een zandafgraving, op straat tussen de geraniums en op concertreizen door Wales en Duitsland.

 

Swing Close zingt a capella en onder pianobegeleiding. In 1985 nam Swing Close het initiatief een festival te organiseren om close harmony zingen meer onder de aandacht te brengen en om zanggroepen met elkaar in contact te brengen. Dit “Vocal Group Festival” groeide uit tot een toonaangevend festival dat nu om het jaar wordt gehouden in Tilburg. In 2002 ontwikkelde het koor nieuwe initiatieven op het gebied van de lichte muziek in Amersfoort en omstreken: “Koren onder de Toren’’ werd geboren.

 

Sinds het 35-jarig jubileum staat Swing Close onder leiding van dirigent Ruben van Keken. Met Ruben in de gelederen legt het koor zich steeds meer toe op het perfectioneren van de klank en dynamiek. Maar vooral het plezier in het zingen en musiceren staat bij Swing Close voorop.

Reacties gesloten.